Nieuws

SC Heerenveen wint 5e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament.

Genemuiden - Op zaterdag 22 juni ’19 vond op Sportpark de Wetering in Genemuiden de 5e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament plaats.

Voor de organisatie en de vele vrijwilligers was het vroeg dag. Onder de opkomende zon werden de accommodatie en de velden gereed gemaakt voor de 12 deelnemende teams uit binnen- en buitenland. Terwijl traditiegetrouw Biscaya van James Last over het sportpark klinkt, druppelen de eerste teams bij het toernooisecretariaat binnen. De reisafstanden die de deelnemers hebben afgelegd verschillen fors. Zo moesten Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard en Rot-Weiss Essen al vroeg uit de veren. De Duitse deelnemer 1.FC Köln en het Belgische Beerschot kozen ervoor om een overnachting te boeken in de buurt. Voor de organisatie was het ook dit jaar weer spannend of alle teams op tijd waren voor de centrale opening. Klokslag 9.00 uur melde zich de laatste deelnemer en zodoende kon de centrale opening conform planning van start.

Opening

De opening werd gedaan door speaker Gert-Jan van den Berg. Tijdens de opening werden de aanwezigen getrakteerd op een filmpje met welkomstwoord van de organisatie met de klanken van Martin Garrix. Vervolgens werden de scheidsrechters, de mannen van de medische verzorging en de teams voorgesteld. Aansluitend op de presentatie werden er teamfoto’s gemaakt door de ‘huisfotograaf’ van Sportclub Genemuiden Helmich Lubberts.

Wedstrijden

Na de ‘verplichtingen’ begonnen de teams aan datgene waarvoor zij naar de Tapijtstad waren gekomen. De aftrap van de poulewedstrijden was om 10.00 uur en in poule A mochten SC Heerenveen, 1.FC Köln, PEC Zwolle, FC Emmen, Fortuna Sittard en Beerschot de strijd met elkaar aangaan. Met SC Heerenveen als titelverdediger en 3 debutanten op het Edel Grass U14 Talent Tournament een interessante poule. De verschillen waren klein en men was goed aan elkaar gewaagd. Halverwege de poulewedstrijden was er nog maar 7 keer gescoord in 9 wedstrijden.

Ook in poule B kon men rekening houden met boeiende duels. In deze poule was men uiteraard ook benieuwd wat de plaatselijk trots Sportclub Genemuiden hier kon betekenen. FC Groningen, Rot-Weiss Essen, Sparta Rotterdam, Cambuur en debutant Go Ahead Eagles completeerden poule B. Ook hier kon men halverwege de poulewedstrijden constateren dat de onderlinge verschillen erg klein waren. De start van Sportclub Genemuiden was veelbelovend met een gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. Echter tegen Cambuur Leeuwarden, Sparta Rotterdam en FC Groningen liepen de junioren uit Genemuiden tegen nederlagen aan, om vervolgens de poulewedstrijden met een gelijkspel tegen Rot-Weiss Essen af te sluiten. Aan het eind van de poulewedstrijden van poule B konden er 14 doelpunten worden genoteerd in 15 wedstrijden. Kortom een spannende strijd die leidde tot een 1e plaats voor FC Groningen in de poule gevolgd door Sparta Rotterdam. De plaatsen die recht gaven op de kruisfinales.

In poule A waren inmiddels ook de kruisfinalisten bekend en daar eindigde SC Heerenveen op de eerste plaats. FC Emmen eindigde met 1 punt minder op de tweede plaats. De kruisfinalisten waren dus bekend en voorafgaand aan de wedstrijden om plaats 5 tot en met 12 werden deze gespeeld.

Kruisfinales en plaatsen 5 tot en met 12

In de kruisfinale wist SC Heerenveen te winnen van Sparta Rotterdam. Lange tijd leek het erop dat er een strafschoppenserie nodig was, echter Hylke Priem zorgde kort voor tijd voor de winnende treffer. FC Groningen rekende af met buur FC Emmen en won met 2-0. Nu de grote finale en de kleine finale bekend waren, was het tijd om te strijden voor de plaatsen 5 tot en met 12.

PEC Zwolle en Cambuur Leeuwarden mochten onderling gaan uitmaken wie de 5e of 6e plaats zou innemen. Na een boeiende wedstrijd stond de beginstand ook als eindstand op het scorebord. PEC Zwolle wist de strafschoppenserie naar zich toe te trekken en legde daarmee beslag op plaats 5.

De wedstrijd om de plaatsen 7 en 8 was een Duits onderonsje. 1.FC Köln en Rot-Weiss Essen moesten het tegen elkaar opnemen. Ook hier stond de brilstand na 20 minuten voetballen nog op de klok. Een bloedstollende strafschoppenserie volgde waarin uiteindelijk Rot-Weiss Essen met 9-8 aan het langste eind trok.

Om plaats 9 en 10 mochten de Eagles uit Deventer aantreden tegen Fortuna Sittard. Tot aan deze wedstrijd hadden Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard slechts één keer gescoord en een gelijkspel lag voor de hand. Go Ahead Eagles verraste Fortuna Sittard en misschien ook wel zichzelf, door 3 keer te scoren en zo beslag te leggen op plaats 9.

Voor de plaatselijke trots Sportclub Genemuiden stond de wedstrijd tegen Beerschot in het teken van laatste worden of niet. In de reguliere speeltijd zorgde Milan Drost voor 2 doelpunten. Echter ook Beerschot wist 2 keer het net te vinden waardoor ook hier strafschoppen de beslissing moesten brengen. Sportclub wist in de strafschoppenserie af te rekenen met Beerschot en eiste daarmee plaats 11 op.

Kleine finale

Om 15.40 uur werd afgetrapt in de kleine finale die tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen ging. Sparta Rotterdam nam al snel afstand van FC Emmen en na 20 minuten stond er een eindstand van 3-0 op het scorebord. Het brons ging dus mee naar Rotterdam. Een prima prestatie die de vertekende eindklassering van 2018 deed vergeten.

Grote finale

Om 4 uur stond vervolgens de ‘grande finale’ op het menu met hierin voor de derde keer SC Heerenveen. Tegenstander was de Trots uit het Noorden namelijk FC Groningen. De derby van het Noorden zorgde voor veel publiek langs het hoofdveld. SC Heerenveen had de wedstrijd onder controle en FC Groningen kon hier niet zo veel tegen inbrengen. Nadat SC Heerenveen middels een rake kopbal van Hylke Priem de voorsprong had genomen, controleerde het verder de wedstrijd. Doordat SC Heerenveen verzuimde de voorsprong uit te breiden, bleef het spannend tot het eindsignaal. Gescoord werd er niet meer en zo ging voor de derde keer de beker naar SC Heerenveen.

Prijsuitreiking

Aansluitend op de finale vond op het ‘Gerrit de Duis-plein’ de prijsuitreiking plaats. Nadat de bekers waren uitgereikt voor de plaatsen 4 tot en met 12, was het de hoogste tijd voor de individuele prijzen van het toernooi. De topscoorder van het toernooi werd Tygo Land van SC Heerenveen met 3 doelpunten. Zoals geschreven lag het niveau van de teams heel dicht bij elkaar en dat was ook terug te zien in het aantal doelpunten wat werd gescoord. Naast de bokaal ontving Tygo een paar voetbalschoenen van Mizuno. Vervolgens werd de keeper van het toernooi in het zonnetje gezet. Tijdens het toernooi werden de keepers beoordeeld door 2 keepertrainers en zij kwamen met Xavier van Dijk als beste keeper van het toernooi. Met name zijn rol in de kruisfinale gaf de doorslag. Hij stopte bij een gelijke stand een penalty van FC Emmen en gaf met een snelle spelhervatting de assist op de winnende treffer. Voor hem lag er naast de bokaal een paar keeperhandschoenen van Sport-Inn klaar. Vervolgens was er de prijs van de ‘Rookie of the tournament’. Deze prijs, een prachtige bokaal, werd beschikbaar gesteld door L&M Workwear uit Genemuiden en ging naar Yenio Holder van FC Groningen. Deze 12-jarige speler liet zien dat de scouts van FC Groningen het bij het goede eind hadden toen zij hem destijds bij GVAV Rapiditas zagen spelen.

Tijdens het toernooi werd ook door verschillende beoordelaars de speler van het toernooi uitgekozen. Een lastige opdracht omdat er doorgaans veel talenten aanwezig zijn bij de jeugdopleidingen van de BVO’s. De bokaal van speler van het toernooi ging naar Ayoub Oufkir van Sparta Rotterdam. Deze speler viel op door zijn techniek en tactisch inzicht. Een sierlijke voetballer waar mensen voor naar het voetbalveld gaan. Ook hij ontving een paar mooie voetbalschoenen van Mizuno.

In het programmaboekje van het toernooi stond een prachtige column van Nick Hoekman over talenten. Voornoemde spelers zijn van die talenten waarover de columnist schreef. Spelers met zowel technische als tactische bagage waar de columnist alleen maar van kon dromen. Laten we hopen dat zij hun talenten en kansen blijven benutten, zodat zij over een paar jaar aan de deur van de 1 selecties kloppen van hun club.

Op het Edel Grass U14 Talent Tournament is ook ‘FairPlay’ een item waar de organisatie graag de nadruk op legt. De FairPlay-cup werd dit jaar gewonnen door de Friese deelnemers uit Leeuwarden. Naast de schaal ontvingen zij, namens Holandia Steigerbouw, een bon van Mizuno voor sneakers voor de hele selectie.

Na deze prijzen werden de prijzen 1 tot en met 3 uitgereikt met de bijbehorende medailles. Sparta Rotterdam en FC Groningen ontvingen respectievelijk de bronzen en zilveren medailles. De afsluiting was uiteraard gereserveerd voor de gehele selectie en staf van SC Heerenveen. Voor de derde keer in de vijfjarige historie gingen zij met de Wisselbeker aan de haal.

EHB(S)O en vrijwilligers

Een bijzonder woord van dank ging ook uit naar de EHB(S)O. De eerstehulppost voor sportongevallen. Matthijs Winter en Timo ter Haar verzorgden voor hun studie de medische ondersteuning en werden daarbij geassisteerd door Cees de Bruin.

De organisatie en Sportclub Genemuiden als gastheer kijken terug op een geslaagd toernooi. Een toernooi wat enkel kon slagen door de vele vrijwilligers, sponsoren en uiteraard de deelnemers.

De 5e editie van het toernooi is inmiddels weer verleden tijd en we gaan ons weer opmaken voor de 6e editie in 2020. Tijdens het toernooi maakte Edel Grass bekend ook de komende jaren verbonden te blijven aan het toernooi.

Bekijk een impressie (2019)

Edel Grass verlengt

Edel Grass uit Genemuiden zal ook de komende jaren verbonden blijven als hoofdsponsor van het succesvolle U14 Talent Tournament gehouden bij Sportclub Genemuiden. Tijdens de 5e editie 22 juni jl. kwam Ralph Teunissen, algemeen directeur Edel Grass, dit de organisatie meedelen en werd bekrachtigd met het tekenen van een nieuwe overeenkomst voor 2 jaar met een optie voor telkens met 1 jaar te verlengen.

De toernooi organisatie is enorm vereerd met deze waardering van het Genemuider bedrijf dat gespecialiseerd is in systemen voor Sportgrass en Landscapinggrass om te relaxen.

Het Edel Grass U14 talenttournament staat reeds bekent als een perfect georganiseerd toernooi met hoogstaand voetbal van jonge talenten onderweg op hun reis als profvoetballer te worden. De organisatie zal met hulp van de sponsoren en alle betrokken vrijwilligers van Sportclub Genemuiden proberen de kwaliteit te waarborgen en waar nodig te verbeteren in de komende jaren.

Heerenveen wint 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament.

Op zaterdag 7 juli ’18 vond de 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament plaatst en wisten veel bezoekers de weg naar Sportpark de Wetering te vinden. De uitstekende weersomstandigheden waren, naast het sterke deelnemersveld, een extra reden om naar Genemuiden af te reizen. Daar waar de deelnemers uit Duitsland, VfL Bochum en Eintracht Dortmund, vrijdagavond al waren gearriveerd in Zwolle en Zwartsluis, moesten de overige deelnemers vroeg uit hun bed om naar Genemuiden af te reizen. Zo gingen de wekkers van de spelers van Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard al heel vroeg af om op tijd te zijn voor de centrale opening. Om kwart over 9 werden de deelnemers voorgesteld om vervolgens om 10 uur te starten met de poulewedstrijden. De 12 deelnemende verenigingen waren verdeeld over 2 poules van 6.

Het werd al snel duidelijk dat er letterlijk en figuurlijk grote verschillen waren tussen deelnemende teams. Een aantal profclubs kwam met de nieuwe ‘lichting’ O14 junioren voor het komende seizoen. Daartegenover stond dat er ook een aantal teams met een mix van de nieuwe en oude ‘lichting’ kwamen en tenslotte waren er ook nog teams die met de O14 van afgelopen seizoen aantraden. Reglementair was alles conform de richtlijnen met betrekking tot de leeftijdsgrenzen, echter 2 jaar verschil is doorgaans goed te zien aan de lichaamsbouw in deze leeftijdscategorie. De oorzaak dat de verschillen er waren, kwam doordat de datum van het toernooi later lag dan de voorgaande edities. De voorgaande edities vonden eind mei of begin juni plaats en werden door de deelnemende team als afsluiting van het seizoen gezien. Doordat de speelkalender dit jaar ‘uitliep’ moest het toernooi uitwijken naar 7 juli en werd de organisatie geconfronteerd met deelnemers die het toernooi als afsluiting zagen en deelnemers die het toernooi als ‘opstarter’ van het nieuwe seizoen zagen.

Het weerhield de deelnemende teams er niet van om mooie en spannende wedstrijden af te leveren en de vele toeschouwers te vermaken. In poule A gingen VfL Bochum en SC Heerenveen als nummer 1 en 2 naar de kruisfinales. De junioren van SC Genemuiden eindigden in deze poule op een meer dan verdienstelijke 3e plaats en lieten daarmee de junioren van FC Utrecht, Sparta Rotterdam en NAC Breda achter zich. In poule B eindige FC Groningen op de 1e plaats en legde Fortuna Sittard beslag op de 2e plaats. Hoewel Eintracht Dortmund en FC Twente evenveel punten hadden als Fortuna Sittard moesten zij genoegen nemen met plaats 3 en 4 op basis van het doelsaldo. PEC Zwolle en de Graafschap eindigden als 5e en 6e in poule B.

Nadat de kruisfinales waren gespeeld en duidelijk werd dat SC Heerenveen en VfL Bochum de finale gingen spelen, werden eerst de wedstrijden gespeeld om de plaatsen 5 tot en met 12. Op de 5e plaats werd beslag gelegd door Eintracht Dortmund die de plaatselijke trots SC Genemuiden versloeg. De 7e plaats was voor FC Utrecht dat afrekende met FC Twente. PEC Zwolle legde beslag op de 9e plaats door een 1-0 winst op de Spartanen van het Kasteel. De Graafschap wist ten slotte te winnen van NAC Breda en eindigde daardoor op de 11e plek.

De kleine finale tussen FC Groningen en Fortuna Sittard was een spannend schouwspel met een 2-2 stand na de reguliere speeltijd. Strafschoppen moesten hier de winnaar bepalen. Het was Fortuna Sittard aan het langste eind trok en het brons voor rekening nam.

Bij de grote finale tussen SC Heerenveen en VfL Bochum waren de Duitsers op voorhand favoriet omdat zij de poulewedstrijd tegen SC Heerenveen ruim hadden gewonnen.

Op het schitterende hoofdveld van Sportclub Genemuiden maakten beide teams er een spannende happening van. Het was uiteindelijk SC Heerenveen wat de score opende. Het bleef uiteindelijk bij één doelpunt en zo mocht SC Heerenveen voor de 2e keer het Edel Grass U14 Talent Tournament op haar naam schrijven.

Tijdens de prijsuitreiking werden ook de individuele prijzen uitgereikt. Zo ging de prijs voor de topscorer van het toernooi naar de Limburger Saydou Bangura van Fortuna Sittard die maar liefst 7 keer het doel wist te vinden. Beste keeper van het toernooi werd Gedeon de Groot van SC Heerenveen. Naast de beste keeper ging ook de prijs van beste speler van het toernooi naar SC Heerenveen. De 13-jarige Matt Passacquale ging met deze titel naar Friesland terug. De prijs voor de ‘rookie’ van het toernooi ging naar Djiimiro Pieters. Deze 12-jarige speler van Sparta Rotterdam stal de harten van de toeschouwers en beoordelaars. De fairplay prijs ging tenslotte ook mee naar Rotterdam. Sparta Rotterdam dat met verreweg het jongste team naar de tapijtstad was afgereisd, ontving zo een mooie herinnering. Overigens werd er de gehele dag sportief gespeeld en kon het aantal gele kaarten op één hand worden geteld.

Zo kwam aan de zonnige 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament een eind. De organisatie kijkt terug op een fantastisch toernooi en wil bij deze dan ook alle vrijwilligers, scheidsrechters, sponsoren en de deelnemende teams bedanken. Daarnaast ook Sportclub Genemuiden voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en de faciliteiten.

Uiteraard hoopt de organisatie de 5e editie weer te organiseren. In een vroeg stadium zal gezocht worden naar een datum. Daarnaast is het de uitdaging om een datum te vinden die voor de deelnemers duidelijkheid verschaft, welke ‘lichting’ wordt verwacht. Tot volgend jaar!

Wedstrijdschema en programmaboekje beschikbaar

Het toernooi nadert gestaag en zo is op dit moment het wedstrijdschema en het programmaboekje beschikbaar. Download deze via onderstaande buttons.

Download wedstrijdschema 2018 Download programmaboekje 2018

De loting heeft plaatsgevonden!

De loting voor de 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament heeft inmiddels plaatsgevonden. De volgende poules zijn naar aanleiding van de loting gevormd. Op korte termijn zullen wij het definitieve wedstrijdschema presenteren.

pouleindeling

9 teams aangemeld voor 4e editie U14 Talent Tournament

Nu de voorbereidingen in volle gang zijn, kunnen wij melden dat er inmiddels 9 teams zijn aangemeld voor het toernooi op 7 juli 2018. De volgende clubs zullen deelnemen: De Graafschap, FC Groningen, FC Twente, FC Utrecht, NAC Breda, PEC Zwolle, SC Genemuiden, SC Heerenveen en Sparta Rotterdam. De komende weken zullen wij nog enkele deelnemers bekend maken.

Datum bekend: 7 juli 2018

Trots maken wij als organisatie de datum bekend voor de 4e editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament. Op 7 juli 2018 zullen (inter)nationale teams strijden voor de winst van dit toernooi. Noteer in je agenda: 7 juli 2018, Sportpark de Wetering, Genemuiden.

U14 Talent Tournament website live!

Bij een professioneel jeugdtoernooi hoort een professionele uitstraling. Daarom hebben wij een website gebouwd die duidelijke informatie bevat over het toernooi. De komende tijd zal deze website verder worden uitgebreid met nieuwe (extra) informatie.

  • © Copyright Edel Grass U14 Talent Tournament
  • Privacybeleid
  • Cookies